Gezond IKC

Binnen het IKC NoordRijk vinden wij een gezonde levensstijl belangrijk. Per leeftijdsgroep maken wij dit graag duidelijk.

0-4 jaar
Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn voor groei, energie en weerstand hebben kinderen gezonde en volwaardige voeding nodig. TintelTuin kiest dan ook bewust, in samenspraak met (externe) voedingsdeskundigen, voor een gezonde en gevarieerde voeding. Kinderen zijn afhankelijk van wat de volwassene hen aanbiedt. Daarom vinden wij dat de pedagogisch medewerkers zich bewust moeten zijn van wat zij kinderen aanbieden, zodat zij hier bewust naar kunnen handelen (voeding versus tafelmomenten).

TintelTuin biedt:

  • gezonde voeding aan
  • een gevarieerd aanbod aan voedingsmiddelen (schijf van 5)
  • keuze voor Halal voedingsmiddelen
  • richtlijnen voor traktaties, http://www.gezondtrakteren.nl/
  • bij de baby’s wordt het voedingsschema of op verzoek  in overleg met de ouders vastgesteld.
  • er is beperkt ruimte voor bijzondere voedingswensen.

Zowel op het KDV als op de BSO zijn uitgebreidere versies van het voedingsbeleid beschikbaar.

Het beleid is gebaseerd op nieuwe inzichten over de gezondheid en de tandgezondheid van kinderen en is tot stand gekomen met behulp van een voedingsdeskundige/diëtiste.  Hierbij is extra aandacht besteed aan overgewicht bij kinderen., waardoor de aandacht niet alleen naar gezonde en gevarieerde voeding uitgaat, maar ook naar de hoeveelheden.. Wij willen ons samen met de ouders houden aan het advies om niet meer dan 7 eet-/ drinkmomenten per dag te hebben. Hierdoor verkleint de kans op tandbederf. 

4-13 jaar
Met het Jump-in programma zorgen wij voor een gezonde leefstijl op school.  Wij stimuleren    onze leerlingen om gezond te eten, te drinken en voldoende te bewegen, waardoor zij niet alleen gezonder zijn en blijven, maar ook beter presteren op school. Op dit moment hebben wij twee certificaten; Voeding en Beweging & Sport gehaald en zijn wij bezig met de volgende stappen in het programma. 

Voeding
Wij stimuleren de leerlingen om gezonde keuzes te maken rond eten en drinken. De voedingsadviezen die hieronder zijn beschreven, zijn gebaseerd op de richtlijnen van het voedingscentrum en vormen de uitgangspunten van ons beleid.

  • 10-uurtje: uitsluitend groente of fruit.
  • lunch: het liefst volkoren of bruin brood met zo min mogelijk zoet beleg.
  • drinken: als school willen wij het liefst dat alle leerlingen water drinken. Als alternatief raden wij thee aan (zonder suiker).

Koekjesdag
De laatste dag voor de vakantie is ‘Koekjesdag”. Op deze dag mogen de leerlingen een gezond koekje meenemen naar school ter aanvulling op het 10-uurtje. Het is niet de bedoeling dat kinderen een rol meenemen om deze vervolgens uit te delen. 

Trakteren
Wij geven de voorkeur aan gezonde en verstandige traktaties. Wij hanteren bij verjaardagen dat er alleen getrakteerd mag worden op verstandige traktaties. Bijvoorbeeld een appel, mandarijn, soepstengels, doosje rozijntjes, etc.. Andere leuke traktaties zijn bijvoorbeeld: ballonnen, stoepkrijtjes, potloodjes of roltongen. Wij geven de voorkeur aan één traktatie. Kijk ook eens op http://www.gezondtrakteren.nl/

Alleen de kinderen van de onderbouw mogen de klassen rond, de kinderen van de bovenbouw doen dit niet meer. 

Vieringen
Tijdens de vieringen gaat het natuurlijk niet alleen om gezond eten, maar zorgen wij ervoor dat er gevarieerd eten wordt aangeboden.